‘HIJRAHKAN LAGUKU’ DAKWAH MENERUSI LIRIK LAGU

KUALA LUMPUR: TV AlHijrah memperkukuhkan kedudukan stesennya sebagai agen penyebar dakwah di platform penyiaran dengan membawakan sebuah program pertandingan nyanyian berkonsepkan realiti TV berjudul ‘Hijrahkan Laguku’.

Usaha berani ini dibuat setelah melihat kepada keperluan metodologi dakwah yang lebih kreatif, bersesuaian dengan konsep Keluarga Malaysia, peredaran zaman, kehendak penonton serta selari dengan tuntutan syarak.

Hijrahkan Laguku adalah rancangan pertandingan hiburan Islamik yang menampilkan gabungan lapan orang penyanyi lama-baru dalam industri hiburan tanah air yang akan menyampaikan mesej dakwah menerusi lirik lagu yang digubah hingga akhirnya salah seorang daripada mereka bergelar juara pertandingan.

Bercerita mengenai buah tangan terbaru TV AlHijrah ini, Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah Namanzee Harris berkata, Hijrahkan Laguku bakal menjadi fenomena yang mampu membentuk masyarakat serta mencetuskan natijah untuk pembangunan jiwa ummah.

“Simbiosis kukuh di antara manusia dan seni muzik tidak dapat dinafikan. Manusia secara fitrah mudah tertarik kepada bunyi-bunyian yang menyenangkan, lirik lagu yang mempesona serta seni persembahan yang memberi kedamaian.

“Rancangan Hijrahkan Laguku mempunyai kekuatan untuk memenuhi kehendak jiwa manusia yang sukakan kepada muzik. Kita tambah elemen hiburan Islamik serta wasilah dakwah kontemporari yang bertujuan menghubungkan penonton setia stesen ini dengan Allah SWT,” katanya dalam sidang media Pelancaran Hijrahkan Laguku, semalam.

Hijrahkan Laguku akan disiarkan secara langsung selama lapan minggu dari Studio Penyiaran Digital TV AlHijrah, pada setiap Sabtu, jam 9 malam mulai 20 November akan datang.

Mengangkat tema Journey Back To HimHijrahkan Laguku akan disertai oleh Dato Nash LefthandedIwan ShahmanMark AdamPangeran Adam (PG Adam)Zaf VEShahir ZawawiZack Kool dan Rahmad Mega.

Zack Cool

Hijrahkan Laguku juga akan dihoskan oleh Faizal Ismail dan Bell Ngasri sementara tiga juri terlibat untuk mengadili artis-artis tersebut.

Pemilihan artis yang menyertai pertandingan realiti TV ini dibuat berdasarkan beberapa kriteria.

Antara yang utama adalah kisah penghijrahan mereka yang unik serta mampu mendorong penonton untuk menjadi khalifah Allah yang terbaik di muka bumi ini.

Turut diambil kira adalah bakat, aura, karisma serta kekuatan mereka dalam bidang nyanyian.

Ikuti laman sesawang TV AlHijrah, laman media sosial TV AlHijrah, portal HBIT.my serta www.alhijrahnews.com untuk perkembangan terkini.— AlHijrah Online

Sumber: alhijrahnews.com

10.12.2021
 

Comments are closed.