MY #QURANTIME TADABBUR 114 SURAH AL-QURAN SETIAP HARI SELAMA DUA TAHUN MULAI 8 JUN

SHAH ALAM: AlHijrah Media Corporation (TV AlHijrah) dan Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUI) akan menerbitkan My #QuranTime, program interaksi 114 surah al-Quran yang akan bersiaran setiap hari selama dua tahun, bermula 8 Jun depan.

Program tadabbur al-Quran di TV AlHijrah dan platform media digital itu, dinaungi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan sokongan Karya Bestari dan Sinar Harian akan bersiaran setiap hari selama sejam sebanyak 604 episod bersamaan 604 muka surat al-Quran.

Bersiaran setiap hari selama sejam bermula jam 12 tengah hari dengan tiga kali slot ulangan di TV AlHijrah pada jam 5 petang, 10 malam dan 6 pagi, My #QuranTime juga boleh ditonton secara live streaming di Facebook TV AlHijrah, Sinar Harian dan QuranHour sebelum disiarkan di Youtube QuranHour Channel.

Pengasas Yayasan Warisan Ummah Ikhlas yang juga Pengerusi TV AlHijrah, Datuk Hussamuddin Yaacub berkata program itu susulan misi “MengQurankan Bangsa, Mengikhlaskan Ummah” digerakkan WUI sejak tujuh lalu dalam usaha memberi pendedahan dan kesedaran kepada masyarakat, khususnya umat Islam, terhadap kepentingan al-Quran sebagai manual kehidupan.

Katanya, program itu juga diterbitkan susulan kejayaan Malaysia #QuranTime yang disiarkan di TV AlHijrah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mencatatkan 1.6 juta tontonan di platform televisyen dan lebih 10 juta tontonan di Facebook Live TV AlHijrah.

“Kita harap (umat Islam) membaca dan memahami al-Quran sebagai sebahagian hidup kita… Bukan saja khatam membaca (al-Quran), tetapi khatam tadabbur al-Quran,” kata Hussamuddin dalam sidang media My #QuranTime di Yayasan Warisan Ummah, Bangunan Sinar Harian di Seksyen 15 Shah Alam, di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Harris dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, Marhaini Yusoff.

Selain bertujuan menjadikan al-Quran sebagai manual kehidupan masyarakat, program My #QuranTime juga bertujuan membina karekter muslim sejati untuk melonjakkan potensi diri dan kerangka fikir melalui pendekatan baca, amal dan faham.

Program tadabbur al-Quran bermula surah al-Fatihah, al Baqarah juzuk 1 hingga 30 (604 lembaran/muka surat) itu akan dikendalikan hos merangkap pentadabbur, Fazrul Ismail dengan dua Qari iaitu Ustaz Tirmizi Ali dan Ustaz Tarmizi Abdul Rahman.

Mengulas mengenai program itu, Namanzee menyifatkan My #QuranTime sebagai komitmen berskala besar TV AlHijrah setakat ini dari segi operasi dan masa penyiaran sesebuah program.

“Jarang sekali kita melancarkan program bersiaran setiap hari sehingga 604 episod bersamaan 604 lembaran atau muka surat al-Quran yang memakan masa hampir dua tahun.

“Ini adalah komitmen kita terhadap misi untuk MengQurankan Bangsa, Mengikhlaskan Ummah,” katanya kepada AlHijrah Online.

Marhaini berkata My #QuranTime bertujuan mendidik masyarakat supaya bukan sekadar membaca al-Quran, sebaliknya berinteraksi dengan kalam Allah swt dan menjadikannya manual kehidupan.

Beliau juga menyifatkan program Malaysia #QuranTime yang sebelum ini ditayangkan di TV AlHijrah ketika PKP sebagai kejayaan besar yang dibuktikan dengan peningkatan wakaf al-Quran dalam kalangan masyarakat.

WUI dengan misi utama “MengQurankan Bangsa, Mengikhlaskan Ummah” sebelum ini menyasarkan 15,000 al-Quran diwakafkan di sepanjang PKP, bagaimanapun yayasan itu berjaya menarik 100,000 wakaf al-Quran bagi frontliner COVID-19 melalui projek al-Quran korner dan trolley ibadah ekoran kejayaan Malaysia #QuranTime.

Setiap hari selama sejam dengan tiga slot ulangan dari Ahad hingga Khamis, satu lembaran/muka surat al-Quran akan dibacakan (tadabbur) di My #QuranTime, manakala pentadabbur dan Qari akan memberi imbasan serta ulasan semula tentang apa dikongsi hampir seminggu bersiaran pada hari Jumaat dan Sabtu. – AlHijrah Online/ Syed Azwan Syed Ali

2.6.2020
 

Comments are closed.