TV ALHIJRAH PERJUANG ISU MASYARAKAT, PROMOSI KEINDAHAN ISLAM
Namanzee Harris

KUALA LUMPUR – Stesen televisyen berkonsepkan Islam, TV AlHijrah akan terus memperjuangkan isu berkaitan masyarakat serta menonjolkan keindahan Islam bagi menangani sebarang salah tanggap masyarakat terhadap situasi yang banyak melanda negara mutakhir ini.

Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Harris berkata, sesuai dengan sasaran penonton utama yang terdiri daripada mereka yang berusia 40 tahun ke atas dan beragama Islam serta muallaf, rancangan yang mengangkat isu seperti ini menjadi pilihan untuk diketengahkan.

Terkenal sebagai sebuah stesen yang didominasi oleh penonton Islam, penjelasan atau analisa terhadap isu yang sedang melanda umat Islam masakini seperti isu tulisan Jawi, produk halal, ekonomi Islam dan seumpamanya menjadi keutamaan stesen ini.

“Rancangan yang menyebarkan nilai Islam acuan Malaysia ini mampu memberi pencerahan kepada golongan yang diserang Islamofobia. Kita menjadi lidah kepada agensi dan telinga kepada rakyat”, katanya menjawab soalan media dalam pertemuan “Sembang Santai Ulangtahun ke-9 bersama Namanzee Harris” di Pusat Penyiaran Digital TV AlHijrah, di sini petang tadi.

Syafinaz Yunus

Program seperti ini dikupas dalam rancangan isu semasa “Analisis Bersama Finaz Yunus’’ yang menyediakan platform untuk kedua belah pihak berhujah secara ilmiah dalam melontarkan pandangan yang berbeza.

“Analisis merupakan platform kepada kedua belah pihak menyatakan pendapat mereka. Kita sedar, masyarakat kini tidak mahu fikiran mereka didoktrinkan oleh media kerana mereka terdedah kepada pelbagai sumber di media sosial. Jadi kita di TV AlHijrah bertindak membawa suara netizen ke kaca televisyen,” kata Syafinaz Yunus, penerbit dan pengacara rancangan itu.

Sebagai sebuah medium dakwah, TV AlHijrah juga menjadi jambatan penyatuan masyarakat yang tergabung daripada pelbagai agama.

Rancangan seperti Sembang Rahmah yang diteruskan dari rancangan terdahulu, Dialog Harmoni menyasarkan masyarakat berbilang agama, sekaligus membuktikan stesen ini membuka ruang kepada bangsa lain berkongsi pendapat mereka, tanpa menjejaskan prinsip penubuhannya.

3.9.2019
 

Comments are closed.